5 Mayıs 2014 Pazartesi

HAKİM BEY ADLI OYUN


----HAKİM BEY ADLI OYUN-----

HAKİM: Mahkemeyi başlatıyorum,suçlu Mtl ayağa kalk,
MTL: Zaten ayaktayım,sizde kafamı buluyorsunuz diğerleri gibi benimle,
HAKİM: Ne kafa bulacağım,senin kafandakiyle bir şey bulunmaz,niye taktın onu,
MTL: Kendimi insanlardan korumaya çalışıyorum hakim bey.
HAKİM: Ne alakası var…
MTL: Kalbimi koruyamadım kırdılar,hiç değilse kafamı koruyumda aklım yerinde dursun.
SAVCI: İtiraz ediyorum hakim bey.
HAKİM: Niye…
SAVCI: Bunun kafasının içinde ne tilkiler var,çıkarsın da kafasındakini o tilkileri öğrensek.
HAKİM: Ret edildi,o tilkileri çıkarırsa suçu artar,bırakın o tilkiler orda kalsın.
MTL: Hakim bey sussam olmuyor,susmasam olmuyor,dilim dursa,kalemim susmuyor hakim bey.
HAKİM: [sinirli bir şekilde)Sus bana Mehmet Erdem’in şarkısının sözlerini değiştirerek cevap verme.konuş düzgünce.
MTL: Çok denedim,konuşmayı,çabaladım da aslında ama anlamadı hakim bey,ardından yazdıklarım ağır geldi hakim bey.
HAKİM: Pişmanmısın
MTL: Değilim hakim bey.
HAKİM: Elindeki ne…
MTL: Bu mahkeme bir oyun ama,bunun içindeki yazılanlar gerçek hakim bey,
HAKİM: Sende niye duruyor,ver mahkemeye yayınlayalım yada facesimde paylaşıyım herkes bilsin.
MTL: Burada yazılanların bende kalması daha iyi,yoksa bazıları gerçek anlamda zarar görebilir hakim bey.
HAKİM: [imalı bir şekilde bakar] hımm yinede koruyorsun,neden?kendini yakacaksın böyle susarsan.
MTL: Biliyorum hakim bey anlamayacak belki beni,kendim halen zarar görmeye devam edeceğim ama ben o insanlar gibi kötü değilim.
HAKİM: Sen ne iş yapıyorsun?
MTL: Hastanede çalışıyorum hakim bey…
HAKİM: Ne öğrendin orda…
MTL: Vallaha hakim bey,insanların arasında beş bağ varmış,bunlar kopup azala biliyormuş,benim bildigim bir göbek bağı vardı,onuda doğarken kesiyorlar,bide bizim bahçedeki bağlarımız var ama bununda konuyla bir ilgisi yok.
HAKİM: Yani bir şey öğrenemedin,ne oluyor, o bağlara sonra..
MTL: Yok hakim bey öğrendim en son bir bağ kalıyormuş,onuda kişiye özel bırakıyorlarmış,
HAKİM: Sana öyle bir bağ bıraksalar ne yaparsın.
MTL: Dedemden kalan bağları sattım,karıynan kıznan,kumarla yedim ama tabi bununda konumuzla bir ilgisi yok.
HAKİM: [gözlerini şaşı yaparak)kafayı sıyırmadan anlatmaya devam et.
MTL: Ben bağ bahçe işlerini severim hakim bey,tamam kızmayın,o dediğiniz bağ için ben çok uğraştım,o tek bağda kopmasın diye ama,kişiler o bağı tırnaklarıyla kazımaya başladılar,ha bir yerden kopar ama,ya o tek bağı ben koparırım,benim koparışım farklı olur,yada o bağ bu çürük haliyle gidebildiği yere kadar gider,kişiler sağlamlaştıracak…
HAKİM: Nasıl olacak…
MTL: Allah buyuruyor ki 'Bana bir adım atana,Ben on adım atarım.Bana yürüyerek gelene,Ben koşarak gelirim.Ben adımda attım,koştum da,amma bana bir adım atılsa,o bağ ipten değil demirden olur,bana bir adım atılsa,hiç kimse o bağı koparamaz bile,ama bunu da karşıdaki kişinin anlaması lazım hakim bey,yada anladığı halde işine gelmediği için susması lazım hakim bey.
HAKİM: [önündeki dosyasına bakar ve pis pis sırıtarak]Senin için tedavi görmesi gerekir demişler, yani emir büyük yerden.
MTL: Vallaha hakim bey vereceğiniz karara boynum kıldan ince,verilen emiride,diyeni de kırmamak isterim ama yapamam,isterseniz beni facesinizden silin,onlar anlamadı siz hiç anlamazsınız.Bu emir adını feriha koydumdaki emir’in yolunun emriyse,ben o diziyi izlemiyorum zaten.
HAKİM: Ben salakmıyımda anlamayacam!Peki sence buradaki şuçlu kim?
MTL: Bu bir örgüt işi hakim bey…
HAKİM: Peki kim var bu örgütte sayda bilelim,kimlerin parmagı var.
MTL: Giydikçe açılır diyen tezgahtar.uzadıkça şekil alır diyen kuaför ve zamanla unutursun diyen arkadaş.Bunların hepsi aynı örgüte üye,asıl suçlu benim hakim bey,suçum insanlara inanmak,onlara haddinden fazla değer vermek,bunun üstüne sizin acınızı bildikleri halde yanınızda olacagınıza,acınızı deşmek için ellerlinden geleni yapıyorlar hakim bey.Eger insanlara deger vermek suçsa evet ben suçluyum hakim bey.
SAVCI : [Ağlayarak ayağa kalkar]Hayır hakim bey asıl suçlu benim.
--[Salondakiler önce tek,tek ayaga kalkarlar,asıl suçlu benim hakim bey diye bağırırlar,sonra hep beraber ayaga kalkıp asıl suçlu biziz hakim bey diye bağırırlar]
HAKİM: [kızgın bir ses tonuyla elindeki tokmagı vurarak]Ne bagırıyonuz sagır yok ya karşınızda,duyuyoruz,oturun yerinize,hepinizi facesimden engellerim suçluya soruldu varmı son bir diyecegin….
MTL: Bu skeç bir oyun hakim bey ama asıl oyun dışarıda yaşadıgım hayatta hakim bey,burada vereceniz her türlü paylaşımı ancak sizin facesinizdekiler görebilir,asıl önemli olan benim bundan sonraki paylaşımlarım,anlayana mesajlarla dolu bir oyun yazdım,artık kaç beğeni,kaç yorum alırım bilmiyorum,gerçek hayatta bunların kaçı gerçege dönüşür bilemem,benim için eski olmasada,onun gözüyle eski bir arkadaşımın sözüyle bitirmek istiyorum,bu okuması uzun oyunu,gerçekten zehir gibi aklın var derdi,yeter ki kullanmayı bil,ben aklımada yüregimede,kalbimede güveniyorum,yeter ki ordaki yerini yıkmasın yeter.
HAKİM: [kalemi kırar ve konuşmaya başlar]Karar;Diğer insanlar ne kadar seni suçlasada,seni anlamaları mümkün değil,benimde kafam karıncalandı şimdi,bu mahkemeyi facesimde paylaşacam ve alınan yorumlara ve begenilere göre karar verecem,bir daha ki mahkeme,kalan o bir bağ,koptuğu zamana kadar ertelenmiştir.
[hakim kalkar ve giderken içinden şöyle geçirir,ihşallah iki tarafda akıllı dururlarda,o bir bağda kopmaz,çünkü daha tatile gidecem,bu yazda tatile gidemezsek hanım beni bu sefer kesin öldürür...)
--IŞIKLAR KAPANIR VE SEYİRCİ ALKIŞLAR,
-KLASİK SONLANDIRIŞIM GELİYOR THE END YANİ SON….

1 yorum:

Muhammed Arat dedi ki...

Bu yazdığım oyunda bana aramızda beş bağ vardı bunun dördü koptu diyen birine cevaben oyun şeklinde cevap yazdım.cevabı aldımı derseniz,aldı,çünkü geldi yanıma ve dediki:sözlerle alay edip oyun yazmışsın dedi ve okuduğunu belli etti....